Je hoeft niet groot, sterk of gespierd te zijn om beveiliger te worden

ROC-Diensten is een zelfstandige organisatie die samenwerkt met diverse ROC instellingen. Ze bieden al jaren maatwerktrajecten aan voor de opleiding beveiliger 2. Deze trajecten zijn toegankelijk voor particulieren en uitkeringsgerechtigden.
1
UWV interviewde Tonny Jacobs, oprichter en eigenaar van ROC-Diensten

Wat zijn de mogelijkheden qua banen in de beveiliging?
Het werk in de beveiliging is heel breed en divers. Daarmee bedoel ik dat als je een
beveiligingsdiploma hebt behaald, je álle vormen van beveiliging kunt uitvoeren. De één vindt winkelbeveiliging leuk, dus vooral het contact met publiek. De ander is veel liever in de nacht aan het werk en dan kan het zijn dat je verantwoordelijk bent voor de bewaking van een complex. Een andere optie is mobiele surveillance waarbij je ‘s avonds en ‘s nachts op ronde bent en verschillende panden moet controleren of alarmopvolgingen verzorgt. Ook kun je bijvoorbeeld op een groot distributiecentrum geplaatst worden en wijs je daar binnenkomend transport de weg en handhaaf je de ARBO-regels. De beveiligingsbranche is onwijs divers qua mogelijkheden. De behoefte aan geschoolde beveiligers is nog altijd zeer groot!

Waar moet ik aan voldoen qua opleiding en competenties om in aanmerking te komen voor een baan als beveiliger?
De opleiding bestaat uit één dag in de week theorie en drie tot vier dagen werken in de praktijk. Dit noemen we beroepspraktijkvorming. Het is een soort van stage, alleen doen wij dit op een heel ander niveau, waarbij het echt de werkelijkheid benadert. Wat belangrijk is, is de intrinsieke motivatie. Een goede motivatie is belangrijk met de instelling: ‘Ik ga voor dat diploma, ik ga voor dat vak.’ Als je intrinsieke motivatie goed is, dan lukt het ons om iedereen naar dat diploma te coachen. Als het gaat om eigenschappen; je moet verantwoordelijkheid willen nemen en deze niet buiten jezelf leggen. Wat ook goed is om te weten, is dat je niet groot, sterk en gespierd hoeft te zijn om beveiliger te worden, maar je moet niet bang zijn om op mensen af te stappen. Daarnaast is het leggen van contacten met mensen van belang. Het spreekt voor zich men natuurlijk geen strafblad heeft. Het beheersen van de Nederlandse taal: dat is belangrijk, omdat je je goed moet kunnen uitdrukken. Wat verder belangrijk is; een dienstverlenende instelling en geen 9 tot 5 mentaliteit. Leuk om te weten is dat in onze opleiding mensen van alle leeftijden zitten.

Wie zorgt voor een stageplek?
Wij verzorgen vanuit ROC-Diensten een stageplek. Wij hebben ervoor gekozen om dat in ons eigen leerbedrijf te organiseren en beveiligers in opleiding worden in dit geval geplaatst op non-profit plekken; denk aan de zorg en bij justitie. Men krijgt maximale begeleiding gedurende de stage, waardoor er nauwelijks uitval is.

Welke taken heeft een beveiliger?
Een beveiliger is voornamelijk bezig met dienstverlenende taken. Dat wil zeggen dat je je bezig houdt met toezichthoudende taken en handhaving van regelgeving op de desbetreffende bestemming. Bijvoorbeeld toezien op de naleving van het rookverbod in het ziekenhuis en zorgen dat de nooduitgangen vrij zijn. Ook zal je vanuit dienstverlening bezoekers de weg te wijzen of iemand ondersteunen die moeilijk uit de taxi komt door een rolstoel aan te bieden. Bij de mobiele surveillance is de taak voornamelijk om bij verschillende objecten te controleren op de veiligheid; zijn deuren allemaal netjes afgesloten? Zijn er geen brandgevaarlijke situaties waarbij er in de loop van de maand brand zou kunnen ontstaan? Politieke keuzes spelen in deze branche ook een rol. Zo krijgt de politie bijvoorbeeld andere taken door meer op criminaliteit en eerstelijnsservices te richten. Zij maken als het ware een terugtrekkende beweging en dat wordt ingevuld met onder andere beveiliging.

Wat zijn de kansen op een baan in de beveiliging? Stromen leerlingen vaak door naar een baan bij hun stageplek?
Meestal krijgen onze leerlingen een baan bij hun stagebedrijf aangeboden. Het voordeel is dat wij ons eigen leerbedrijf hebben met alle richtingen van beveiliging. Wij matchen mensen binnen of buiten ons eigen leerbedrijf. We gaan dus in een vroeg stadium al kijken of we iemand kunnen matchen met een toekomstige werkgever en als iemand daar een goede stage heeft gehad, dan is er een grote kans dat ze een baan aangeboden krijgen. Er is veel vraag naar geschoolde beveiligers. Als leerlingen in ons eigen leerbedrijf geschoold worden, hebben wij een goed beeld bij welk bedrijf de kandidaat later geplaatst zou kunnen worden. Als iemand gediplomeerd is, is er aansluitend nagenoeg altijd een baan. We komen na wat we beloven en helpen iedereen op weg. We hebben door de jaren heen een serieus portfolio aan bedrijven waar we op kunnen bouwen.

Wat verdient dat eigenlijk, werken in de beveiliging?
De salariëring is te vergelijken met de Politie of Bureau Handhaving. De extra’s zitten in de onregelmatigheidstoeslagen. Hierdoor kan je maandloon snel meer worden. Het netto maandsalaris ligt tussen de € 1600,- en € 2400,- netto (dat wat je over houdt) en daar komen al die toeslagen nog bij.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden in de beveiliging?
Je kan doorgroeien naar Bureau Handhaving, maar ook richting de Politie of intern doorgroeien naar bijvoorbeeld groepsleider of objectmanager. Die krijgen een object toegewezen en ze zijn aanspreekpunt voor de opdrachtgever. Ook verzorgen zij de planning, dus intern zijn er ook genoeg doorgroeimogelijkheden.

Wat is de impact van corona op de branche?
Door corona is het minder veilig, waardoor de vraag naar beveiliging in de vorm van veiligheidszorg ten top. Er worden op tal van plekken meer beveiliging gevraagd. Als we bijvoorbeeld kijken bij ons eigen leerbedrijf, dan zien we dat lokale ziekenhuizen meer beveiliging aanwezig wil hebben, omdat men meer hulp nodig heeft bij het uitleggen van de regelgeving. Denk aan het gebruik van mondkapjes of als dat niet gebeurt iemand op het beleid wijzen. Corona heeft dus alleen maar meer kansen gecreëerd, terwijl het al heel goed ging met de branche.